Hyvin(pahoin)vointikertomus

26.05.2020


Vuosittainen päivitys ja kerran valtuustokaudessa tehtävä laaja hyvinvointikertomus on kuvaus terveydestä ja hyvinvoinnista ja kunnan toimista näiden edistämiseksi. Ikävä kyllä monessa kunnassa hyvinvointikertomus on enemmänkin pahoinvointikertomus. Ylä-Savossa ollaan muuta maata "kööhempiä ja kippeempiä", vaikka paljon hyvää meissä onkin. Erityisesti Kiuruvedellä sairastavuusindeksi on korkea.

Yksi tilastollinen tapa tutkia alueen väestöä on väestöllinen huoltosuhde, joka kertoo, kuinka paljon lapsia ja vanhuksia on 100 työikäistä kohden. Esimerkiksi Kiuruveden kaupungin väestöllinen huoltosuhde on ollut 2000-luvun alussa 64,2. Vuonna 2019 huoltosuhde oli 80,8.

Hyvinvointikertomuksesta näkee, miten kunta on toteuttanut hyvinvointipolitiikkaa ja millainen kuntalaisten terveys ja hyvinvointi on. Hyvinvointikertomus on tärkeä osa kunnan koko strategiaa: tällainen väestö meillä on ja mitä meidän olisi kuntana tehtävä, jotta alueemme ihmiset voisivat paremmin ja olisivat terveempiä.

Hyvinvointikertomus tukee päätöksentekoa ja auttaa tekemään priorisointia. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto kuuluu kunnan omaankin tehtäväkenttään, vaikka sote-vastuu leveämmillä harteilla olisikin. Valitettavan usein resursseja (rahaa) ei juuri ennaltaehkäiseviin toimiin jää, vaikka sillä tavalla saatettaisiin monesti välttää suurempi loppulasku.

Käytännön osoitus hyvinvointikertomuksen vaikutuksista on maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 20-vuotiaille nuorille vuoden 2019 alusta. Aiemmissa hyvinvointiraporteissa oli noussut esiin nuorten raskauksien ja aborttien suuri määrä. Myös lonkkamurtumien määrää pyritään vähentämään jakamalla liukuesteitä kenkiin ja Kiuruvedellä tarjotaan yli 65-vuotiaille 10 viikon maksuton Voimaa ja tasapainoa -tehojakso. Muuten varsin synkän kertomuksen valonpilkku on myös senioriliikuntapuiston rakentaminen. Varat siihen tosin saatiin perintölahjoituksella, jota ilman puisto olisi saattanut jäädä kauniiksi ajatukseksi.

Ennaltaehkäisevistä toimista, kuten liikunnasta ja kulttuurista, säästäminen on kuin yrittäisi kantaa hölmöläisten tapaan säkillä torppaan valoa. Säästämällä euron yhdessä paikassa voikin joutua laittamaan kolme toisaalle.

Toivottavasti joskus hyvinvointikertomus voisi olla kirjaimellisesti hyvinvointikertomus - sitä ei sellaiseksi saada, jos kaikki kunnan rahat joudutaan käyttämään vain sairauden hoitoon, ei terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Kolumni on julkaistu Iisalmen Sanomissa 26.5.2020


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita