Kallisarvoinen, kultainen käytös
Luottamushenkilönä on välillä melkoisessa ristipaineessa. Viime kaudella toimin Kiuruvedellä kaupunginhallituksen puheenjohtajana, ja silloin kaupungin taloustilanne oli katastrofaalinen: kaupunki oli tehnyt alijäämäisiä tuloksia liki vuosikymmenen ja käyttömenoihin ja palveluihin oli tehtävä sopeutuksia. Kaupungissamme alkoivat tiukat talouden tasapainotustoimet.
Vaikeassa tilanteessa vastuulliset ihmiset tekevät kaikkensa, jotta asiaintilaan saadaan tarvittava muutos. Narulla ei voi työntää, ja välillä on pitänyt yrittää hyvällä ja pahalla ja moottorisahallakin. En varmasti aina kyennyt asettelemaan sanojani oikein. Hankalissa tilanteissa tulee muistaa, että viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat tiimi, jolla on yhteinen tavoite. Jos luottamushenkilöt näkevät virkamiehet vastustajina - tai toisinpäin - ollaan syvissä ongelmissa.
Someron kaupungin hallintojohtaja Hanna Saarni kirjoitti epäasiallisesta käytöksestä some-kirjoituksessaan. Saarni on aiheellisesti huolissaan myös siitä, miten kunta-alalle saadaan rekrytoitua toimijoita, jos työssä joutuu kohtaamaan jatkuvaa epäasiallisuutta.
Kuntaliiton teettämän tutkimuksen tulokset ovat hyytäviä: 40 prosenttia kuntajohtajista kertoi kokeneensa uhkailua tai häirintää. En uskalla edes ajatella, miten luvut ovat kehittyneet koronavuosien aikana, kun kasvokkaiset ja epävirallisemmat kohtaamiset ovat jääneet vähemmälle, ja viestejä on vaihdettu sähköisiä kanavia pitkin.
Kysymyksiä ja kritiikkiä saa ja pitää esittää, mutta sillä, miten asiansa ilmaisee on äärimmäisen suuri merkitys. Jos jatkuvasti annetaan ymmärtää, etteivät virkamiehet tai muut luottamushenkilöt hoida tehtäviään kunnolla, väsyy siinä tunnollinen ja kunnollinen - jos ei heti, niin vuosien saatossa ainakin.
Helpoin tapa vaalia toisia kunnioittavaa ja asioita edistävää keskustelukulttuuria, on aloittaa omasta käyttäytymisestään. Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan. Epäasiallisuutta ei kuitenkaan tarvitse sietää; varsinkaan, jos siitä uhkaa tulla maan tapa. Erityisesti puheenjohtajalla on oikeus ja velvollisuus puuttua puheeseen.
Lopuksi vielä vahva lukusuositus: Epäasiallisen käytöksen käsitteleminen luottamuselimissä -opas. Löytyy ihan googlaamalla eikä ole pituudella pilattu.
Kolumni on julkaistu Iisalmen Sanomissa 6.5.2022.