"Kyläkoulu on arvo sinänsä"
Näin kirjoitin vieraskirjaan Luupuveden koulun avajaisissa tammikuussa 2017. Kyläkouluverkko tällaisenaan on ollut arvovalinta, joka on aikaisemmin voitu Kiuruvedellä tehdä. Silloin syntyvyys ja väestörakenne sekä ennen kaikkea kunnan taloudellinen tilanne olivat toisin kuin 2020-luvulla ja tulevaisuudessa. Väestöennusteisiin ja talouden painelaskelmiin voi tutustua Kiuruveden kaupungin nettisivuilla työryhmän raportissa.
Kyläkouluille päätettiin tehdä kuntokartoitukset ja pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmat vuonna 2015. Ratkaisu oli varmasti hyvä, sillä koulun on oltava koulukuntoinen sen viimeiseen toimintapäivään saakka. Tuo ratkaisu on osaltaan turvannut kyläkoulujen jatkumisen vuoteen 2025 saakka. Koen, että on arvokasta, että Kiuruvedellä on ollut neljän kyläkoulun verkko pitkälle 2020-luvulle saakka. Monessa kunnassa on jouduttu toiseen ratkaisuun jo vuosia aikaisemmin.
Taajamakouluille kuntokartoitukset ja pitkän tähtäimen korjaussuunitelmat teetettiin vasta koulutyöryhmän pyynnöstä vuonna 2019. Taajamakouluja on korjattu tarpeen mukaan. Varsinaista suunnitelmaa ei siis ole ollut.
Kouluverkko on yksi osa talouden tasapainotustoimia. Kaiken saatavissa olevan faktatiedon valossa olisi ollut vastuutonta jättää se kortti kääntämättä. Työryhmän esitys antaa kouluille työrauhan ja sopeutumisaikaa vuoteen 2025 saakka.
Jos työryhmän esitys menee läpi, tuleva valtuusto saa ratkaista, millainen yhtenäiskoulu Kiuruvedelle rakennetaan. Työryhmän esitys sisältää joitakin suuntaa antavia vaihtoehtoja, joista minkään ei ole tarkoitus toteutua juuri sellaisenaan. Koulun koon, materiaalit, oppilasmäärän ja muun muassa rakennuspaikan suunnittelun ja ratkaisujen aika on myöhemmin - ensin pitää päättää kouluverkosta.
Yleisönosastokirjoitus on julkaistu Kiuruvesilehdessä ja Iisalmen Sanomissa syyskuussa 2020.