Savon Sanomien armonlaukaus-kielenkäyttöön yhtyvä Kepuntappohallitus-nimitys (SS 17.6.2023) ei ehkä sittenkään mennyt kovinkaan paljoa pieleen. Suurimmat tuoreen hallitusohjelman leikkaukset kohdistuvat nimittäin hyvinvointialueisiin, joissa monessa poliittinen johto on keskustalla. Saa nähdä, mitä tällainen budjetointi saa todellisuudessa poliittisesti aikaan, koska sote-palvelut ovat kuitenkin yksi asukkaalle tärkeimmistä palveluista. Toki tapon yrityskin taitaa olla rikosoikeudellisesti tuomittava teko.
Sosiaalisessa mediassa hallitusohjelman nimi "Vahva ja välittävä" on jo muokkautunut osuvasti muotoon "Vahvoista välittävä", vaikka toki kärjistää reippaasti. Esimerkiksi tuloverotusta kevennetään, mutta työttömiltä lapsiperheiltä leikataan.
Tekstiltään hallitusohjelma on keskustalaisittain kaunista luettavaa: muun muassa huoltovarmuus, kotimainen ruuantuotanto, ylisukupolvisuus, kestävä talous, perheet ja koko Suomen asia toistuvat useampaan otteeseen.
Kyntensä hallitusohjelma kuitenkin näyttää vasta budjettivaiheessa. Sitten nähdään, toteutuuko tahtotila myös rahan muodossa vai jääkö se vain sanahelinäksi. Jo hallitusohjelmassa ristiriitaisesti kehuttu mutta resurssien valossa menettävä maatalous sai ministerikseen kristillisdemokraatin: kokoomus eikä perussuomalaiset tarttunut salkkuun, jonka tilanne on jo lähtökohtaisesti haastava. Kotimaisen ruuantuotannon ja pohjoissavolaisen maatalouden puolesta toivon menestystä maakuntamme ainoalle ministerille vaikeassa ja tärkeässä tehtävässään.
Kokoomuslaisen kansanedustaja Karoliina Partasen kolumni (SS 14.6.2023) oli jo pieni näyte siitä, mitä sosiaali- ja terveyspalveluille saattaa olla luvassa. Onneksi hyvinvointialueen tuore palvelustrategia linjaa voimakkaasti lähipalvelujen puolesta, vaikkakin toki valtiojohdon antama raha lopulta ratkaisee. Henkilöstöä ei saada riittävästi joka puolelle Pohjois-Savoa, jos hyvinvointialueelle ei anneta riittävästi resursseja.
Mira KokkonenPohjois-Savon Keskustan puheenjohtaja