Tekemätön paikka?
Aluepolittiikka-sanassa on hieman negatiivinen kaiku. Monesti ajatellaan, että aluepolitiikalla tuetaan niitä alueita, jotka eivät ilman valtion apua pärjää. Kaupungit vs. maaseutu. Kuitenkin jokaisella alueella on omat vahvuutensa, joilla on annettavaa koko valtakunnan elinkeinoelämälle ja vietävää kansainvälisille markkinoille. Aluepolitiikalla on meille iso merkitys - ilman sitä monen yrityksenkin elämäntarina voisi olla hyvin erilainen. Alueilla tarvitaan rahaa meitä kaikkia ja koko Suomea varten.
Elinkeinoministeriön kiertueen ensimmäinen yleisöpaneeli järjestettiin Iisalmessa elokuun loppupuolella. Paneelissa oli mukana alueen eri vaikuttajia kunta- ja yrityselämästä. Tilaisuus oli hyvä avaus kohti parempaa yhtenäistä edunajamista. Monesta asiasta oltiin samaa mieltä.
Yksi iso ongelma, joka nousi useaan kertaan esille paneelissakin, on osaavan työvoiman saatavuus. On varsin yksinkertaista, mitä meillä pitäisi olla, että muualta muutettaisiin työn perässä Ylä-Savoon. Stereotyyppisesti ajateltuna puolisolla pitäisi olla myös työpaikka ja perheen lapsilla mahdollisuus kouluttautua. Lisäksi pitäisi löytyä halutunlainen koti. Vapaa-ajalle pitäisi myös löytää monipuolisesta ja mielekästä tekemistä. Palkankin pitäisi olla kohdallaan. Samat asiat vaikuttavat myös nykyisten asukkaiden pysyvyyteen. Varsin yksinkertaista.
Toinen tärkeä teema on työvoiman liikkuvuus. Teiden ja liikenneyhteyksien pitäisi olla siinä kunnossa, että koko Pohjois-Savo voisi olla yhtä työssäkäyntialuetta. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikka sitä, että Iisalmesta pitäisi päästä aamujunalla Kuopioon ja työpäivän jälkeen takaisin. Myös etätyön pitää onnistua. Jälleen varsin yksinkertaista - enemmän rahaa teihin, rautateihin ja muihin yhteyksiin. Samasta rahasta vain kilpailee moni muukin.
Alueen edunajamisen näkökulmasta on hankalaa, että eri ministeriöt tuntuvat pysyttelevän omilla tonteillaan. Esimerkiksi koulutuksen asiat kuuluvat opetusministeriölle, sote-kuviot sosiaali- ja terveysministeriölle ja niin edelleen. On vaikea edistää työvoiman saatavuutta elinkeinoministeriön voimin, jos puolisotyöpaikkoja vähennetään toisen ministeriön esityksestä tai koulutuksen määrärahoja vähennetään. Välillä tuntuu, ettei oikea käsi tiedä, mitä vasen tekee. Kaikki kun vaikuttaa kaikkeen.
Yleisönosastossa ja netin keskustelupalstoilla on kritisoitu paljon alueen kansanedustajia. Syyt kritiikkiin ovat varmasti olemassa, mutta kansanedustajien naulaaminen tässä asiassa on liian helppo tapa suhtautua ongelmaan. Ehkäpä tilanteen hankaluutta kuvaakin se, etteivät alueemme eri puolueiden kansanedustajat vuosikymmentenkään kokemuksella ja verkostoitumisella ole saaneet keskittämisen laivaa kääntymään. Karmeimpina esimerkkeinä tapaus Fimea ja kriisinhallintakeskus. Iisalmen sairaalan tilanteesta puhumattakaan. Edessä on melkoinen urakka - mutta ei tekemätön paikka.
Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa syyskuun alussa.